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 TWO MINUTE TRAINING  

 

SUBJECT: Hazardous Debris Macroencapsulation and Size Reduction 

 

 Q: A customer has hazardous debris that is intended for macroencapsulation under the alternative 

treatment standards for debris at 40 CFR 268.45.  The customer would like to shred the debris in order to 

increase waste packaging efficiency and save on disposal costs.  However, the customer is concerned 

that if the debris is reduced in size and no longer exceeds 60 mm, macroencapsulation per 268.45 would 

no longer be an option.  Should our customer be concerned? 

 

 A: Per 40 CFR 268.2(g) , one of the many criteria of the debris definition is that the debris is a 

solid material exceeding a 60 mm particle size, e.g., about the size of a tennis ball.  Per an EPA 

memo dated October 3, 1997, (RCRA Online Number 14241) it states: 

 

"The Phase I preamble at 57 FR 37235 [August 18, 1992] states it is the Agency's position that 

material with a particle size less than 60 mm is amenable to conventional treatment for process 

waste and small particle-sized material and that such material can be reasonably sampled for 

analysis to document compliance with the concentration-based treatment standards for the waste 

contaminating the material.   

 

Furthermore, 40 CFR 268.45, Table 1(C)(2) footnote 5 also applies to macroencapsulation, and 

states that if the particle size is reduced so that the material no longer meets the 60 mm minimum 

particle size limits for debris, then the most stringent treatment standard of any waste contaminating 

the material applies, unless the debris has been cleaned and separated from the contaminated soil 

and waste prior to size reduction." 

 

Therefore, our customer should be concerned.   

 

Even though the debris could be shredded, if the debris intended for macroencapsulation is reduced 

in size to less than 60 mm, the conventional LDR treatment standards of 40 CFR 268.40 would 

apply.  The alternative treatment standards for debris of 40 CFR 268.45 would no longer apply since 

the waste no longer meets the debris definition and has become amenable to sampling and analysis. 

 

 SUMMARY: 

 

 Hazardous debris is defined, among other things, as a solid material exceeding 60 mm in size. 

 

 If hazardous debris is size reduced to <60 mm, the waste no longer meets the definition of debris. 

 

 Non-debris waste is not eligible for the alternative LDR treatment standards at 40 CFR 268.45 and is 

subject to the conventional LDR treatment standards at 268.40 since the waste is amenable to 

sampling and analysis. 

 

Excerpts from 40 CFR 268.2 and 40 CFR 268.45, and the October 3, 1997, EPA memo are attached to the e-mail.  If 

you have any questions, please contact me at "Paul_W_Martin@rl.gov” or at (509) 376-6620. 

http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2014-title40-vol27/pdf/CFR-2014-title40-vol27-sec268-45.pdf
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2014-title40-vol27/pdf/CFR-2014-title40-vol27-sec268-2.pdf
http://yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248c239947e85256d090071175f/4DBDA086A8AA510D852568E3004682E1/$file/14241.pdf
http://www.epa.gov/epawaste/hazard/tsd/permit/tsd-regs/frns/57fr37194.pdf
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2014-title40-vol27/pdf/CFR-2014-title40-vol27-sec268-40.pdf
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 

 

SUBJECT: Hazardous Debris Macroencapsulation and Size Reduction 
 

 

40 CFR 268.2  Definitions applicable in this part 

 

(g) Debris means solid material exceeding a 60 mm particle size that is intended for disposal and that is: A 

manufactured object; or plant or animal matter; or natural geologic material. However, the following 

materials are not debris: any material for which a specific treatment standard is provided in Subpart D, 

Part 268, namely lead acid batteries, cadmium batteries, and radioactive lead solids; process residuals 

such as smelter slag and residues from the treatment of waste, wastewater, sludges, or air emission 

residues; and intact containers of hazardous waste that are not ruptured and that retain at least 75% of 

their original volume. A mixture of debris that has not been treated to the standards provided by 

§268.45 and other material is subject to regulation as debris if the mixture is comprised primarily of 

debris, by volume, based on visual inspection. 

 

 

40 CFR 268.45 Treatment standards for hazardous debris 

 

Footnotes 

 
5If reducing the particle size of debris to meet the treatment standards results in material that no longer meets 

the 60 mm minimum particle size limit for debris, such material is subject to the waste-specific treatment 

standards for the waste contaminating the material, unless the debris has been cleaned and separated from 

contaminated soil and waste prior to size reduction. At a minimum, simple physical or mechanical means must 

be used to provide such cleaning and separation of nondebris materials to ensure that the debris surface is free 

of caked soil, waste, or other nondebris material. 
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 

 

SUBJECT: Hazardous Debris Macroencapsulation and Size Reduction 
 

 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

 

OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE      Faxback 14241 

 

Catherine Sharp, Assistant Director         October 3, 1997 

Waste Management Division 

Department of Environmental Quality 

1000 N.E. 10th Street 

Oklahoma City, Oklahoma 73117-1212 

 

Dear Ms. Sharp: 

 

This is in response to your letter of June 18, 1997 presenting several questions regarding hazardous waste debris that arose 

as a result of discussions with a permitted hazardous waste facility, testimony in court, and review of the August 18, 1992 

debris rule (57 FR 37194). We have reviewed your questions and include them with our responses below. 

 

1. As indicated in the August 18, 1992 Federal Register (57 FR 37194, 37225), are broken or ruptured containers 

always hazardous debris when contaminated with hazardous waste, or will the origin and conditions under which the 

containers are ruptured affect whether the containers may be considered hazardous debris? 

 

The Agency has stated that broken or ruptured containers that are contaminated with prohibited wastes are subject to the 

land disposal restrictions (LDR) treatment standards for debris. See 57 FR 37225/2 which states, "broken or ruptured 

containers are always debris if contaminated with prohibited waste." If the contaminating waste is removed from the 

containers during treatment, the waste itself is subject to the treatment standards for the waste (57 FR 37225/3). EPA 

intended for the debris standards to apply to cases where the debris and the waste are inseparable, since then the matrix is 

different from that of a process waste, and it needs treatment by special standards (57 FR 37223 n. 13).  Therefore, wastes 

in a non-intact drum can be left in the drum and the entire matrix treated as debris only if the wastes are not readily 

separable from the drum. Furthermore, the mixing of hazardous waste or contaminated soil with debris to avoid LDR 

treatment standards is prohibited (57 FR 37243). 

 

2. Is it permissible for either a TSD facility or a hazardous waste generator to shred hazardous debris prior to 

macroencapsulation? 

 

There is no prohibition against shredding the debris prior to macroencapsulation. The Phase I preamble at 57 FR 37235 

states it is the Agency's position that material with a particle size less than 60 mm is amenable to conventional treatment 

for process waste and small particle-sized material and that such material can be reasonably sampled for analysis to 

document compliance with the concentration-based treatment standards for the waste contaminating the material. 

Furthermore, 40 CFR 268.45, Table 1(C)(2), footnote 5 also applies to macroencapsulation, and states that if the particle 

size is reduced so that the material no longer meets the 60 mm minimum particle size limits for debris, then the most 

stringent treatment standard of any waste contaminating the material applies, unless the debris has been cleaned and 

separated from the contaminated soil and waste prior to size reduction. 
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 

 

SUBJECT: Hazardous Debris Macroencapsulation and Size Reduction 
 

3. If the answer to question 2 above is yes, must the shredder be permitted as a miscellaneous unit, and under what 

conditions may the shredding be performed i.e., must the conditions at 40 CFR 268.45, Table 1(C)(2), footnote 5 be 

followed? 

 

Because shredding hazardous waste or debris meets the definition of treatment in 40 CFR 260.10, shredders handling 

hazardous wastes have been identified as either distinct units or ancillary devices to other units, depending on the specific 

circumstance. However, we believe that shredders are generally controlled most appropriately when permitted as 

individual units, either as miscellaneous units or as tanks. Table 1(C)(2), footnote 5 must be followed, especially as it 

pertains to maintaining proper particle size limits. 

 

4. If hazardous debris has been either intentionally or unintentionally mixed with hazardous waste by a TSD facility, 

can the resultant mixture be separated and the hazardous debris disposed using the alternative treatment standards found at 

40 CFR 268.45 Table 1(C)(1) or would the entire mixture be subject to the most stringent treatment standard of any waste 

that is part of the mixture? 

 

The Phase I preamble at page 57 FR 37243 states that the intentional mixing of hazardous waste or contaminated soil with 

debris to avoid the concentration-based treatment standard for the waste or soil is prohibited. Furthermore, on page 57 FR 

37224, "such situations where debris is used merely to dilute another prohibited waste, the mixture would remain subject 

to the most stringent treatment standard of any waste that is part of the mixture." As a practical matter (for example, 

during cleanup activities) debris and non-debris material may be found in a mixture. However, containers cannot be 

loaded with debris and hazardous waste in percentages such as 49 percent hazardous waste and 51 percent debris to meet 

the classification of "primarily debris"; the containerized mixture must be representative of the mixture as found at the 

excavation site. The Phase I preamble at 57 FR 37243 states that if debris is intentionally mixed with contaminated soil or 

hazardous waste (e.g.. after excavation) and the mixture is regulated as debris by the application of the mixture principle 

and subsequently immobilized, prohibited sham mixing has occurred. 

 

However, once mixing has occurred, there is no prohibition against reseparating the debris from the waste and treating 

each according to the appropriate standards. 

 

5. Is designation of a waste by the generator as hazardous debris on the accompanying land disposal restriction form 

as described at 268.7(a)(1)(iv) the only acceptable or required means of designating a particular waste as hazardous 

debris? 

 

According to 40 CFR 268.7(a)(1)(iv), a generator must identify on the notification form, for hazardous debris, the 

contaminants subject to treatment as provided by 40 CFR 268.45(b) and the following statement: "this hazardous debris is 

subject to the alternative treatment standards of 40 CFR 268.45." If a generator fails to meet the requirements of 40 CFR 

268.7(a)(l)(iv), the generator must submit the proper forms to the TSD facility 

prior to treatment or disposal by the TSD. 
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 

 

SUBJECT: Hazardous Debris Macroencapsulation and Size Reduction 
 

6. If a generator does not designate its hazardous waste as hazardous debris as described at 268.7(a)(1)(iv), is it 

permissible for a TSD facility to designate the hazardous waste as hazardous debris after receipt without prior approval of 

the generator? 

 

Although the regulations (40 CFR 268.7) do not specifically prohibit a treater from identifying waste or debris differently 

from the generator's identification of that waste, they require generators and treaters to accurately characterize wastes. 

This does not change the prohibition on intentional mixing of waste with debris to avoid the treatment standard for the 

waste itself, so if the treater's characterization differed from the generator's characterization due to sham mixing, the 

practice would not be allowed, and the treater (as well as a generator who mixes impermissibly) may well be in violation 

of Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) requirements. Therefore, the Agency certainly expects that in cases 

of disagreement, the treater will contact the generator to resolve the discrepancy. 

 

7. How must a TSD's hazardous debris management practices, i.e., bulking or mixing from different sources; be 

described in its hazardous waste permit? 

 

Practices such as bulking and mixing of wastes must be included in the TSD's hazardous waste permit. The Phase I 

preamble at 57 FR 37241-242 addresses permit requirements for the treatment of hazardous debris, and states that 

treatment is "currently subject to the applicable interim status and permit standards of 40 CFR parts 264, 265, 266 and 270 

that ensure protection of human health and the environment." Furthermore, the preamble goes on to say that debris 

treatment standards "do not affect those existing facility standards." 

 

Therefore, descriptions used for hazardous debris management practices would be similar to descriptions for other waste 

treatment activities and incorporate either the technology specific standards of 40 CFR part 264, or the environmental 

performance standards of part 264, subpart X. Also, please note 40 CFR part 270, subpart C which addresses permit 

conditions for all RCRA hazardous waste permits. 

 

We appreciate the opportunity to respond to your questions. Because of the complexity of some of these hazardous debris 

issues, we welcome the opportunity to provide any further clarification on this response, and respond to any case-specific 

questions you may have. For questions regarding the debris rule, please contact Peggy Vyas of my staff at (703) 308-

5477. Questions regarding the miscellaneous unit standards of subpart X should be directed to Jeff Gaines of my staff at 

(703) 308-8655. 

 

Sincerely, 

 

 

Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 

Office of Solid Waste 

 


