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1056. Hazardous Waste Tanks and the Less than 90-Day Accumulation Time Limit  ENCORE  APR 23, 2015 
1057. Decharacterized RCRA Waste - Manifesting and LDR Reporting   ENCORE  APR 30, 2015 
1058. Decharacterized Hazardous Waste Listed Solely for Non-Toxic Characteristics  ENCORE  MAY 7, 2015 
1059. Decharacterized Wastes, <90-Day Accumulation Time Limits and LDR Storage Prohibition ENCORE  MAY 14, 2015 
1060. Decharacterized Wastes and the LDR Dilution Prohibition    ENCORE  MAY 21, 2015 
1061. Hazardous Debris Macroencapsulation and Size Reduction    ENCORE  MAY 28, 2015 
1062. Universal Waste Lamps and Prohibition on Crushing      JUN 4, 2015 
1063. F003 Listed Hazardous Waste and the 10% Rule     ENCORE  JUN 11, 2015 
1064. F001 - F005 Listed Hazardous Waste and the 10% Rule    ENCORE  JUN 18, 2015 
1065. Macroencapsulation of Hazardous Debris and Presence of Free Liquids   ENCORE  JUN 25, 2015 
1066. DOT Shipping of Damaged, Defective or Recalled Lithium Batteries     JUL 1, 2015 
1067. Used Oil Eligibility for Animal and Vegetable Oils     ENCORE  JUL 9, 2015 
1068. Used Oil Eligibility for Petroleum Oils Mixed with Animal or Vegetable Oils    JUL 16, 2015 
1069. Conditioned Exclusion for Listed Hazardous Waste Debris Treated via Extraction/Destruction ENCORE  JUL 23, 2015 
1070. Conditioned Exclusion for Characteristic Debris Treated via Immobilization    JUL 30, 2015 
1071. RCRA Personnel Training and Classroom Training vs. Online Training     AUG 6, 2015 
1072. PCB Decontamination Standard with No Decontamination Performed     AUG 13, 2015 
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 TWO MINUTE TRAINING  
 
SUBJECT: PCB Decontamination Standard with No Decontamination Performed 
 
 
 Q: A customer has a non-porous material (steel forks from a forklift) that had been contaminated with 

liquid PCBs >50 ppm.  Prior to decontaminating the steel forks a standard wipe sample is taken and 
the results are 8 µg/100 cm2.  Since the decontamination standard for a non-porous surface is <10 
µg/100 cm2, can the steel forks be excluded from TSCA for unrestricted use, even though no actual 
decontamination has occurred? 
 

 
 A: Per 40 CFR 761.30(1)(u), it basically states that any person may use materials contaminated 

with PCBs >50 ppm if the materials were decontaminated, or if not previously decontaminated, 
the material now meets an applicable decontamination standard in 40 CFR 761.79(b).  
According to 761.79(b), the decontamination standard for a non-porous surface such as steel is 
<10 µg/100 cm2 based on the standard wipe test (40 CFR 761.123) at locations selected in 
accordance with 40 CFR 761, Subpart P, i.e., mapping a grid and flipping a coin. 
 
This means that since the customer’s analytical result for the steel forks was 8 µg/100 cm2, the 
steel forks now meet the applicable decontamination standard of <10 µg/100 cm2, and are 
eligible for unrestricted use, even though no actual decontamination had occurred.  Note that if 
the analytical results had been >10 µg/100 cm2, the steel forks would have required 
decontamination via an appropriate method in 40 CFR 761.79, (e.g., swabbing the forks with 
solvent and a double wash/rinse followed by appropriate disposal of the decontamination 
residues), in order to be eligible for unrestricted use.  If the decontamination standard could not 
be achieved, then disposal as PCB remediation waste would be required. 

 
 

 SUMMARY: 
 

 In general, PCB contaminated materials require decontamination for unrestricted use. 
 

 However, if not previously decontaminated, but standard is met, unrestricted use is allowed. 
 

 As always, if a decontamination standard cannot be met, appropriate disposal is required. 
 

 
Excerpts from the June 2014, PCB Question and Answer Manual, and 40 CFR 761.30 and 761.79 are attached 
to the e-mail.  If you have any questions, please contact me at "Paul_W_Martin@rl.gov” or at (509) 376-6620. 
 

http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2014-title40-vol31/xml/CFR-2014-title40-vol31-sec761-30.xml
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2014-title40-vol31/xml/CFR-2014-title40-vol31-sec761-79.xml
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2014-title40-vol31/xml/CFR-2014-title40-vol31-part761-subpartP.xml
http://www.epa.gov/epawaste/hazard/tsd/pcbs/pubs/qacombined.pdf
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 
 
SUBJECT: PCB Decontamination Standard with No Decontamination Performed 
 
 
EPA TSCA Question and Answer Manual, June 2014, Page 31 
 
4  Q: What does the provision in §761.30(u)(1)(ii) mean (stating that materials not previously 

decontaminated can be used if they meet a decontamination standard)? 
 

A: It means that the PCB concentration of the material meets one of the standards of §761.30(u) without 
further cleanup or decontamination. 

 

 

40 CFR 761.30 Authorizations 
 
(u) Use of decontaminated materials.  

(1) Any person may use equipment, structures, other non-liquid or liquid materials that were contaminated 
with PCBs during manufacture, use, servicing, or because of spills from, or proximity to, PCBs ≥50 ppm, 
including those not otherwise authorized for use under this part, provided:  

(i) The materials were decontaminated in accordance with:  

(A) A TSCA PCB disposal approval issued under subpart D of this part;  

(B) Section 761.79; or  

(C) Applicable EPA PCB spill cleanup policies (e.g., TSCA, RCRA, CERCLA, EPA 
regional) in effect at the time of the decontamination; or  

(ii) If not previously decontaminated, the materials now meet an applicable decontamination 
standard in § 761.79(b).  

(2) No person shall use or reuse materials decontaminated in accordance with paragraph (u)(1)(i) of this 
section or meeting an applicable decontamination standard in paragraph (u)(1)(ii) of this section, in direct 
contact with food, feed, or drinking water unless otherwise allowed under this section or this part.  

(3) Any person may use water containing PCBs at concentrations ≤0.5µg/L PCBs without restriction.  

(4) Any person may use water containing PCBs at concentrations <200 µg/L (i.e., < 200 ppb PCBs) for 
non-contact use in a closed system where there are no releases (e.g., as a non-contact cooling water). 
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 

 
SUBJECT: PCB Decontamination Standard with No Decontamination Performed 
 
 
40 CFR 761.79 Decontamination standards and procedures 
 
(b) Decontamination standards. Chopping (including wire chopping), distilling, filtering, oil/water separation, 
spraying, soaking, wiping, stripping of insulation, scraping, scarification or the use of abrasives or solvents may be 
used to remove or separate PCBs, to the following standards, from liquids, concrete, or non-porous surfaces. 

(1) The decontamination standard for water containing PCBs is: 

(i) Less than 200 µg/L (i.e., <200 ppb PCBs) for non-contact use in a closed system where there are 
no releases; 

(ii) For water discharged to a treatment works (as defined in §503.9(aa) of this chapter) or to 
navigable waters, <3 µg/L (approximately <3 ppb) or a PCB discharge limit included in a permit 
issued under section 307(b) or 402 of the Clean Water Act; or 

(iii) Less than or equal to 0.5 µg/L (i.e., approximately ≤0.5 ppb PCBs) for unrestricted use. 

(2) The decontamination standard for organic liquids and non-aqueous inorganic liquids containing PCBs 
is <2 milligrams per kilogram (i.e., <2 ppm PCBs). 

(3) The decontamination standard for non-porous surfaces in contact with liquid and non-liquid PCBs is: 

(i) For unrestricted use: 

(A) For non-porous surfaces previously in contact with liquid PCBs at any concentration, 
where no free-flowing liquids are currently present, ≤10 micrograms PCBs per 100 square 
centimeters (≤10 µg/100 cm2) as measured by a standard wipe test (§761.123) at locations 
selected in accordance with subpart P of this part. 

(B) For non-porous surfaces in contact with non-liquid PCBs (including non-porous surfaces 
covered with a porous surface, such as paint or coating on metal), cleaning to Visual 
Standard No. 2, Near-White Blast Cleaned Surface Finish, of the National Association of 
Corrosion Engineers (NACE). A person shall verify compliance with standard No. 2 by 
visually inspecting all cleaned areas. 

 

40 CFR Part 761‚ Subpart P Sampling Non-Porous Surfaces for Measurement-Based Use‚ Reuse‚ 
and on-Site or Off-Site Disposal Under §761.61(a)(6) and Decontamination Under §761.79(b)(3) 
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