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 TWO MINUTE TRAINING  
 
SUBJECT: TSCA/PCB Determinations for Fluorescent Light Ballasts via the Manufacture Date 
 

Q: A customer at a facility in existence since the 1960’s has assorted fluorescent light ballasts destined for 
disposal.  The ballasts range in age from the 1970's to the present.  Using the manufacturer's date as opposed 
to analytical results, how can the customer determine which ballasts are subject to TSCA/PCB requirements 
and which ballasts are not?  
 

A: 40 CFR 761.2(a)(4) basically states that if the PCB concentration is not known, a person must assume that a 
capacitor (e.g., a fluorescent light ballast) contains >500 ppm PCBs - if the ballast was manufactured prior 
to July 2, 1979, or if the manufacturing date is unknown.  EPA stated in the June 29, 1998, Federal Register 
on page 35389, bottom of 3rd column, that "virtually all capacitors (large and small) manufactured prior to 
1978 were filled with PCB fluid at a concentration near 100 percent. Capacitors manufactured after 1978 
did not use PCB dielectric fluid".  [Note that the references to 1978 and July 2, 1979 are correct and not 
typos.] 

 
  Then, 40 CFR 761.40(g) basically states that fluorescent light ballasts manufactured between July 1, 

1978, and July 1, 1998, that do not contain PCBs must be marked with the statement "No PCBs" i.e., 
<50 ppm.  40 CFR 761.2(a)(4), which provides assumptions for use, but not disposal, confirms that a 
person may assume that a ballast marked at the time of manufacture with the statement "No PCBs" is not 
subject to TSCA.  Also, the June 2014 TSCA PCB Question and Answer Manual states on page 41, 
concerning disposal of fluorescent light ballasts:  "It is acceptable to treat ballasts with this mark ["No 
PCBs"] as unregulated for PCBs." 

   
  Concerning fluorescent light ballast manufactured after July 1, 1998, these ballasts are no longer 

required to be marked "No PCBs".  And since these >1998 ballasts were manufactured almost two 
decades after the PCB ban of 1978, it is appropriate to assume these ballasts are not PCB regulated. 
 

 SUMMARY: 
 

  Fluorescent light ballasts manufactured: 
 

 Before 1978 are subject to TSCA regulation. 
 

 Between 1978 and 1998, and marked "No PCBs", are not subject to TSCA regulation, (other than 
having the "No PCBs" mark). 
 

 After 1998, and not marked "No PCBs", are not subject to TSCA regulation. 
 

Excerpts from 40 CFR 761.40, 761.2, the PCB Q&A Manual and the 6/29/98 Federal Register are attached.  If you have 
any questions, please contact me at Paul_W_Martin@rl.gov or at (509) 376-6620.  

https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2017-title40-vol34/xml/CFR-2017-title40-vol34-sec761-2.xml
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-1998-06-29/pdf/98-17048.pdf
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2017-title40-vol34/xml/CFR-2017-title40-vol34-sec761-40.xml
https://www.epa.gov/sites/production/files/2015-08/documents/qacombined.pdf
mailto:Paul_W_Martin@rl.gov?subject=Two%20Minute%20Training%20Question
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 

SUBJECT: TSCA/PCB Determinations for Fluorescent Light Ballasts via the Manufacture Date 
 
40 CFR 761.2  PCB concentration assumptions for use.  
 
(a)  
     (4) Any person must assume that a capacitor manufactured prior to July 2, 1979, whose PCB concentration is not 

established contains >500 ppm PCBs. Any person may assume that a capacitor manufactured after July 2, 1979, 
is non-PCB (i.e., <50 ppm PCBs).  If the date of manufacture is unknown, any person must assume the capacitor 
contains >500 ppm PCBs. Any person may assume that a capacitor marked at the time of manufacture with the 
statement "No PCBs" in accordance with §761.40(g) is non-PCB.  

 
40 CFR 761.40  Marking requirements. 

 
(g) Each large low voltage capacitor, each small capacitor normally used in alternating current circuits, and each 

fluorescent light ballast manufactured ("manufactured", for purposes of this sentence, means built) between July 
1, 1978 and July 1, 1998 that do not contain PCBs shall be marked by the manufacturer at the time of 
manufacture with the statement, "No PCBs". The mark shall be of similar durability and readability as other 
marking that indicate electrical information, part numbers, or the manufacturer's name. For purposes of this 
paragraph marking requirement only is applicable to items built domestically or abroad after June 30, 1978. 
 

June 2014 Version 
Revisions to the PCB Q and A Manual 

§761.50(b)(2) PCB Items 
 

4 Q: Can I assume that ballasts manufactured after 1979 are not contaminated? 
 
A: Fluorescent light ballasts manufactured between July 1, 1979, and July 1, 1998, at the time of manufacture were 

required to be marked by the manufacturer with the statement “No PCBs”. It is acceptable to treat ballasts with 
this mark as unregulated for PCBs. 

  
11 Q: Is a ballast manufactured before 1978 regulated for disposal? 
 
A: Yes.  Materials containing PCBs that were disposed of or otherwise released to the environment before April 18, 

1978, are generally not regulated for disposal under the current regulatory requirements. However, products 
manufactured before April 18, 1978, that have been in use since that time are regulated for disposal under the 
current requirements. 
 

Federal Register / Vol. 63, No. 124 / Monday, June 29, 1998 / Rules and Regulations  Page 35389 
 
"As EPA noted on August 25, 1982, in the preamble to the final rule on use in electrical equipment (47 FR 37342 at 
37347), 'virtually all capacitors (large and small) manufactured prior to 1978 were filled with PCB fluid at a 
concentration near 100 percent. Capacitors manufactured after 1978 did not use PCB dielectric fluid'.  Data was provided 
to EPA in support of the 1982 electrical use rule by the Edison Electric Institute (EEI) and the Utilities Solid Waste 
Activities Group (USWAG). This data indicated that of approximately 2.8 million large capacitors in the utilities 
industry, 100% contained PCBs at concentrations of 500 ppm or greater (47 FR 17426; at 17428)."  
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