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 TWO MINUTE TRAINING  
 
SUBJECT: Regulatory Status of Chromated, Copper, Arsenate, (CCA) Wood as Wood Mulch 

 
 Q: The crazy next-door neighbors are tired of replacing their flower garden mulch every spring so this coming 

fall they want to shred and chip some old pressure treated wood preserved with chromated copper arsenate 
(CCA).  Their theory is that the CCA mulch will last for many years (very true) versus the single year for 
untreated mulch.  Not even taking into consideration the increased CCA leaching from the mulched wood, 
(or a possible household hazardous waste exemption), should our crazy neighbors be concerned about 
placing shredded CCA on the ground in terms of basic hazardous waste compliance. 
 

 A: These neighbors are crazy so of course they should be concerned. 
 
Per 40 CFR 261.4, “Exclusions”, paragraph (b)(9) [WAC 173-303-071(3)(g)] it states: 
 
“Solid wastes which are not hazardous wastes. 
 
Solid waste which consists of discarded arsenical-treated wood or wood products which fails the test for 
the Toxicity Characteristic for Hazardous Waste Codes D004 through D017 and which is not a 
hazardous waste for any other reason if the waste is generated by persons who utilize the arsenical-
treated wood and wood products for these materials' intended end use.” 
 
So, there is an exclusion for discarded CCA; however, it is for wood utilized for its “intended end use”.  
Per an EPA guidance memo dated January 6, 2004, entitled, “Wood Mulch Derived from Waste Lumber 
Preserved with Chromated Copper” (RO 14689) it states: 
 
“This exemption applies to CCA-treated lumber where “...the waste is generated by persons who utilize 
the arsenical-treated wood and wood product for these materials’ intended end use.” Any CCA-treated 
wood used to produce wood mulch is not the “...materials’ intended end use,” therefore wood mulch 
produced from CCA-treated wood is not exempt from regulation as hazardous waste under 40 CFR 
261.4(b)(9).” 
 
Since our crazy neighbors’ mulch was not the intended end use of the CCA wood, the mulch is not 
eligible for the solid waste exemption at WAC 173-303-071(3)(g) or 40 CFR 261.4(b)(9).  Hence our 
crazy neighbors have most likely placed D004 (arsenic) and D007 (chromium) hazardous waste in their 
flower garden - even if exempt per the household hazardous waste exclusion. 

 SUMMARY: 
 

 Discarded CCA treated wood that has been used for its intended end use is eligible for the solid waste 
exemption at WAC 173-303-071(3)(g) and 40 CFR 261.4(b)(9). 
 

 Discarded CCA treated wood that has been shredded and chipped for use as mulch is not eligible for the solid 
waste exemption since it was not the intended end use.  
 

 Our crazy neighbors now have D004 (arsenic) and D007 (chromium) flowers. 
 
WAC 173-303-071(3)(g), 40 CFR 261.4(b)(9) and the EPA Memo dated January 6, 2004, are attached to the e-mail.  If 
you have any questions, contact me at Paul_W_Martin@rl.gov or at (509) 376-6620. 

https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2018-title40-vol28/xml/CFR-2018-title40-vol28-sec261-4.xml
https://apps.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=173-303-071
https://rcrapublic.epa.gov/files/14689.pdf
mailto:Paul_W_Martin@rl.gov?subject=Two%20Minute%20Training%20Question
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Regulatory Status of Chromated, Copper, Arsenate, (CCA) Wood as Wood Mulch 
 
 
WAC 173-303-071 Excluded categories of waste.  
 
(3) Exclusions. The following categories of waste are excluded from the requirements of chapter 173-303 WAC, except 
for WAC 173-303-050, 173-303-145, and 173-303-960, and as otherwise specified: 
 

(g) Treated wood waste and wood products including:  
 
(i) Arsenical-treated wood that fails the test for the toxicity characteristic of WAC 173-303-090(8) 
(dangerous waste numbers D004 through D017 only) or that fails any state criteria, if the waste is 
generated by persons who utilize the arsenical-treated wood for the materials' intended end use. Intended 
end use means the wood products must have been used in typical treated wood applications (for 
example, fence posts, decking, poles, and timbers). 
 
(ii) Wood treated with other preservatives provided such treated wood and wood waste (for example, 
sawdust and shavings) are, within one hundred eighty days after becoming waste: 
 

(A) Disposed of at a landfill that is permitted in accordance with chapter 173-350 WAC, Solid 
waste handling standards, or chapter 173-351 WAC, criteria for municipal solid waste landfills, 
and provided that such wood is neither a listed waste under WAC 173-303-9903 and 173-303-
9904 nor a TCLP waste under WAC 173-303-090(8); or 
 
(B) Sent to a facility that will legitimately treat or recycle the treated wood waste, and manage 
any residue in accordance with that state's dangerous waste regulations; or 
 
(C) Sent off-site to a permitted TSD facility or placed in an on-site facility which is permitted by 
the department under WAC 173-303-800 through 173-303-845. In addition, creosote-treated 
wood is excluded when burned for energy recovery in an industrial furnace or boiler that has an 
order of approval issued pursuant to RCW 70.94.152 by ecology or a local air pollution control 
authority to burn creosote treated wood. 

 
40 CFR 261.4 Exclusions 
 

(b) Solid wastes which are not hazardous wastes. The following solid wastes are not hazardous wastes: 
 

(9) Solid waste which consists of discarded arsenical-treated wood or wood products which fails the 
test for the Toxicity Characteristic for Hazardous Waste Codes D004 through D017 and which is not a 
hazardous waste for any other reason if the waste is generated by persons who utilize the arsenical 
treated wood and wood products for these materials’ intended end use. 
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Regulatory Status of Chromated, Copper, Arsenate, (CCA) Wood as Wood Mulch 
 
 
MEMORANDUM          January 6, 2004 
 
SUBJECT: Wood Mulch Derived from Waste Lumber Preserved with Chromated Copper 
  Arsenate (CCA) 
 
FROM:  Robert Springer, Director 
  Office of Solid Waste 
  Jim Jones, Director 
  Office of Pesticide Programs 
 
TO:   RCRA Division Directors 
  Regional Pesticide Program Leads 
  EPA Regions I to X 
 
 The purpose of this memorandum is to clarify whether or not wood mulch produced from CCA-treated wood is 
exempt from regulation as hazardous waste under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA), specifically 
under the exemption at 40 CFR 261.4(b)(9). The exemption, which was originally promulgated in 1980,1 states that the 
following solid wastes are not hazardous wastes provided they meet specific criteria: “Solid waste which consists of 
discarded arsenical-treated wood or wood products which fails the test for the Toxicity Characteristic for Hazardous 
Waste Codes D004 through D017 and which is not a hazardous waste for any other reason if the waste is generated by 
persons who utilize the arsenical-treated wood and wood product for these materials’ intended end use.”2 
 
 This exemption applies to CCA-treated lumber where “...the waste is generated by persons who utilize the 
arsenical-treated wood and wood product for these materials’ intended end use.” Any CCA-treated wood used to produce 
wood mulch is not the “...materials’ intended end use,” therefore wood mulch produced from CCA-treated wood is not 
exempt from regulation as hazardous waste under 40 CFR 261.4(b)(9). This is because the intended end uses of the 
CCA-treated wood products are as building materials, not for manufacturing mulch. For example, CCA-treated wood 
waste generated during construction using CCA-treated wood, is generated by persons using the wood for its intended 
end use, and therefore would not be regulated as hazardous waste under this exemption (unless of course this wood waste 
is then used to produce mulch). In contrast, persons who shred or chip waste CCA-treated lumber into wood mulch for 
uses such as in landscaping applications, are not using the treated wood for its intended end use. Therefore, the 
exemption at 261.4(b)(9) does not exempt wood mulch produced from discarded CCA-treated wood. 
  
1See the November 25, 1980 Federal Register, 45 FR 78530, for the rule exempting arsenical-treated wood. While 
today’s clarification focuses on wood treated with CCA (chromated copper arsenate), it applies to any and all arsenic-
based wood preservatives.  
 
2To further clarify what is meant by “D004 through D017," this exemption applies to discarded wood that is a RCRA 
hazardous waste because it exhibits the Toxicity Characteristic. 
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Regulatory Status of Chromated, Copper, Arsenate, (CCA) Wood as Wood Mulch 
 
This clarification is consistent with the Consumer Awareness Program (CAP) for consumers and users of CCA-treated 
lumber, which instructs consumers that they “...should never burn CCA-treated wood or use it as compost or mulch.”3 
Also, the Consumer Safety Information Sheet for Inorganic Arsenical Pressure-Treated Wood states:  

 
“Do not use treated wood under circumstances where the preservative may become a component of food or 
animal feed. Examples of such sites would be use of mulch from recycled arsenic-treated wood, cutting boards, 
counter tops, animal bedding, and structures or containers for storing animal feed or human food.”4 [emphasis 
added]. 
 

 This memorandum is being issued to ensure clarity and a consistent approach throughout the Regions so that 
CCA-treated wood is properly used for its intended purposes. It is important that the waste stream from CCA-treated 
wood is not diverted toward mulch manufacturing. 
 
RO 14689 
 
 
 
(TC) for any of fourteen specific chemicals represented by D004 through D017 waste codes. However, although this 
exemption refers to the D004 through D017 waste codes, arsenic (D004) is the chemical that would most likely cause the 
wood to fail the TC; data indicate that freshly treated wood, as well as some weathered wood, can exceed the regulatory 
level for arsenic.  

 
3 http://www.epa.gov/oppad001/reregistration/cca/  (Link does not work.) 
 

4 http://www.epa.gov/oppad001/reregistration/cca/cca_consumer_safety.htm  (Link does not work.)  
 
 
 
 

http://www.epa.gov/oppad001/reregistration/cca/
http://www.epa.gov/oppad001/reregistration/cca/cca_consumer_safety.htm
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