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 TWO MINUTE TRAINING  
 
SUBJECT: Empty Containers and the “Empty” Label 
 
 Q: A customer has an empty container that formerly held a radioactive waste classified as a DOT Hazard Class 7 

hazardous material.  Once emptied per DOT requirements, the customer compliantly placed an “EMPTY” label 
on the container. The customer also has a RCRA empty hazardous waste container that formerly held a non-
radioactive waste.  Can the customer place an “EMPTY” label on the RCRA empty, non-radioactive waste 
container, or is the DOT “EMPTY” label limited for use only on empty radioactive waste containers?  
 

 A: 49 CFR 173.428, “Empty Class 7 (radioactive) materials packaging”, does state that once a packaging which 
previously contained Class 7 radioactive materials is emptied, the packaging is excepted from shipping papers 
and markings except for the UN identification marking prescribed for the material. 
 
There are also references related to 49 CFR 173.428 concerning: 
 
• Limited quantities of Class 7 radioactive materials,  
• Radiation levels,  
• Non-fixed contamination,  
• Fissile material,  
• No leakage of Class 7 material,  
• Uranium and Thorium, and, 
• Internal contamination.  
 
These terms are radioactive-specific in terms of the type of containers that can use the DOT “EMPTY” label. 
 
However, a DOT interpretation dated August 20, 2001, (Ref. No. 01-0169), addressed the same issue of 
whether the “EMPTY” label can be applied to empty non-radioactive containers.  DOT stated:  
 
“The answer is yes. A shipper may apply the empty label depicted in §172.450   to an empty packaging that 
formerly contained a hazardous material of any hazard class.” 
 
Since DOT’s response was that a DOT empty package that formerly contained a hazardous material of any 
hazard class could be labeled as “EMPTY”, a RCRA empty container that formerly contained a waste with 
any combination of DOT hazard classes of 1 through 9, can also be labeled as “EMPTY”, once it meets the 
definition of DOT empty. 
 
And DOT’s interpretation makes sense, since an “EMPTY” label on a compliantly emptied container is good 
information for workers, regulators, emergency responders and the public. 

 
 SUMMARY: 

 49 CFR 173.428 details when an empty radioactive packaging can be labeled “EMPTY”. 
 

 The “EMPTY” label requirement appears to be very specific and limited to radioactive material. 
 

 However, DOT clarified that the “EMPTY” label may be used for an empty container that formerly contained 
any class of hazardous material. 

 
Excerpts from 49 CFR 173.428, 172.450 and the DOT Interpretation letter are attached to the e-mail.  If you have any 
questions, please contact me at Paul_W_Martin@rl.gov or at (509) 376-6620. 

https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2019-title49-vol2/xml/CFR-2019-title49-vol2-sec173-428.xml
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/legacy/interpretations/Interpretation%20Files/2001/010169.pdf
https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2019-title49-vol2/xml/CFR-2019-title49-vol2-sec172-450.xml
mailto:Paul_W_Martin@rl.gov?subject=Two%20Minute%20Training%20Question
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Empty Containers and the “Empty” Label 
 
49 CFR §173.428   Empty Class 7 (radioactive) materials packaging 

A packaging which previously contained Class 7 (radioactive) materials and has been emptied of contents as far as 
practical, is excepted from the shipping paper and marking (except for the UN identification number marking 
requirement described in §173.422(a)) requirements of this subchapter, provided that- 

(a) The packaging meets the requirements of §173.421(b), (c), and (e) of this subpart; 

(b) The packaging is in unimpaired condition and is securely closed so that there will be no leakage of Class 7 
(radioactive) material under conditions normally incident to transportation; 

(c) The outer surface of any uranium or thorium in its structure is covered with an inactive sheath made of metal 
or some other substantial material; 

(d) Internal contamination does not exceed 100 times the limits in §173.443(a); 

(e) Any labels previously applied in conformance with subpart E of part 172 of this subchapter are removed, 
obliterated, or covered and the “Empty” label prescribed in §172.450 of this subchapter is affixed to the 
packaging; and 

(f) The packaging is prepared for shipment as specified in §173.422. 

 
 
49 CFR 172.450   EMPTY label 

 
(a) Each EMPTY label, except for size, must be as follows: 

 

 

[Editor's Note: The above graphic may appear sharper in this PDF version.]  

(1) Each side must be at least 6 inches (152 mm.) with each letter at least 1 inch (25.4 mm.) in height. 

(2) The label must be white with black printing. 

(b) [Reserved] 

https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2019-title49-vol2/xml/CFR-2019-title49-vol2-sec173-422.xml
https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2019-title49-vol2/xml/CFR-2019-title49-vol2-sec173-421.xml
https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2019-title49-vol2/xml/CFR-2019-title49-vol2-sec173-443.xml
https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2019-title49-vol2/xml/CFR-2019-title49-vol2-part172-subpartE.xml
https://www.cyberregs.com/cgi-exe/cpage.dll?sid=2020081308240206728&aph=1&Hi=0&qy=+NSR&hlc=FF66FF&srchm=1&cid=ch2m&ref=d:%5Cwebcontent%5Conlined2%5Cindx%5CCFR%5C49CFR%5CCFR_49_172_-_5_E.htm&uid=pmartin&clrA=0663B2&clrV=0663B2&clrX=417DBC&file=/nonindx/cfr/images/mr91/ec02mr91.038.pdf
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Empty Containers and the “Empty” Label 
 
 
U.S. Department         400 Seventh Street, S.W. 
of Transportation         Washington, D.C.  20590 
 
Research and 
Special Programs 
Administration 
 
AUG 20, 2001 
 
Mr. Eugene Y. Ngai         Ref. No. 01-0169 
Vice President 
Corporate Development and Technology 
Solkatronic Chemicals 
351 Philadelphia Avenue 
Morrisville, PA 19067 
 
Dear Mr. Ngai:  
 
This is in response to your letter dated June 29, 2001, requesting clarification of labeling requirements under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if the empty label required under § 
173.428 for an empty radioactive material package may be used for a cleaned and purged packaging that formerly 
contained a nonradioactive hazardous material. 
 
The answer is yes. A shipper may apply the empty label depicted in § 172.450 to an empty packaging that formerly 
contained a hazardous material of any hazard class. 
 
I hope this satisfies your request. 
 
Sincerely,  
 
John A. Gale 
Transportation Regulations Specialist  
Office of Hazardous Materials Standards         
 
173.428 
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