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 TWO MINUTE TRAINING 
 
SUBJECT: Product Storage Tank Residues and Hazardous Waste Designations 
 

Q: A customer has a toluene product tank shut down for cleaning.  The cleaning contractor has estimated 
80 to 100 days to complete the cleanout.  How long can the residues remain in this inactive product 
tank before the residues in the tank become subject to hazardous/dangerous waste regulation? 

 
A: WAC 173-303-071(3)(n) [40 CFR 261.4(c)] basically states that dangerous wastes generated in a 

product or raw material storage tank are excluded from dangerous waste regulations until the waste 
exits the tank in which it was generated - unless the dangerous waste remains in the product tank for 
more than ninety days after the tank ceases to be operated for manufacturing or storage of the product. 

 
  As further clarification, an EPA memo dated December 19, 1986, states: 
 

"…if you are able to clean out your process tank within 90 days after production or product storage 
is stopped, that process tank would not be considered a waste accumulation tank and, therefore, 
would not be subject to secondary containment standards. The waste removed, however, is subject to 
the hazardous waste control system if it is determined to be a hazardous waste." 

 
Another EPA memo dated April 20, 1995, states that a generator's <90-day accumulation time limit 
would begin when the waste exits the tank or when the waste has remained in the tank for more than 
90 days, i.e., the <90-day clock would start on the 91st day if the waste remained in the tank.  

   
Therefore, the customer should ensure that the residues are removed from the product tank within 90 
days after tank operations cease - whether temporarily or permanently.  The residues would be subject 
to dangerous waste regulation upon exiting the tank or, if the residues remain in the tank, 90 days after 
ceasing tank operations.  If the dangerous waste residues remain in the tank 90 days after ceasing tank 
operations, the tank becomes a dangerous waste accumulation tank and subject to the generator or 
permit standards for dangerous waste tanks as appropriate.  

 
SUMMARY: 
 

 Dangerous waste generated in a product tank is not subject to regulation until exiting the 
tank, unless the waste remains in the tank for more than 90 days. 

 
 The <90-day accumulation time limit for a generator begins when the waste exits the product 

tank or when the waste has remained in the tank for more than 90 days. 
 

 If waste remains in the tank on the 91st day, the product tank becomes an accumulation tank 
subject to generator or permitted dangerous waste tank standards. 
 

WAC 173-303-071(3)(n), the December 19, 1986, and the April 20, 1995, EPA memos are attached to the e-mail.  
If you have any questions, contact me at Paul_W_Martin@rl.gov or at (509) 376-6620. 

mailto:Paul_W_Martin@rl.gov?subject=Two%20Minute%20Training%20Question
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Product Storage Tank Residues and Hazardous Waste Regulations 
 
WAC 173-303-071  Excluded categories of waste. 
 

(1) Purpose.  Certain categories of waste have been excluded from the requirements of chapter 173-303 
WAC, except for WAC 173-303-050, because they generally are not dangerous waste, are regulated 
under other state and federal programs, or are recycled in ways, which do not threaten public health 
or the environment. WAC 173-303-071 describes these excluded categories of waste. 

 
(2) Excluding wastes.  Any persons who generate a common class of wastes and who seek to 

categorically exclude such class of wastes from the requirements of this chapter must comply with 
the applicable requirements of WAC 173-303-072. No waste class will be excluded if any of the 
wastes in the class are regulated as hazardous waste under 40 CFR Part 261. 

 
(3) Exclusions.  The following categories of waste are excluded from the requirements of chapter 173-

303 WAC, except for WAC 173-303-050, 173-303-145, and 173-303-960, and as otherwise 
specified: 

 
(n) Dangerous waste generated in a product or raw material storage tank, a product or raw 

material transport vehicle or vessel, a product or raw material pipeline, or in a 
manufacturing process unit or an associated nonwaste-treatment-manufacturing unit until it 
exits the unit in which it was generated. This exclusion does not apply to surface 
impoundments, nor does it apply if the dangerous waste remains in the unit more than 
ninety days after the unit ceases to be operated for manufacturing, or for storage or 
transportation of product or raw materials; 

 
 
40 CFR 261.4  Exclusions. 
 

(c) Hazardous wastes which are exempted from certain regulations.  
 
A hazardous waste which is generated in a product or raw material storage tank, a product or raw 
material transport vehicle or vessel, a product or raw material pipeline, or in a manufacturing process 
unit or an associated non-waste-treatment-manufacturing unit, is not subject to regulation under parts 
262 through 265, 268, 270, 271 and 124 of this chapter or to the notification requirements of section 
3010 of RCRA until it exits the unit in which it was generated, unless the unit is a surface impoundment, 
or unless the hazardous waste remains in the unit more than 90 days after the unit ceases to be operated 
for manufacturing, or for storage or transportation of product or raw materials. 
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Product Storage Tank Residues and Hazardous Waste Regulations 
 
Faxback 13790          9483.1986(11) 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY   DEC 19 1986  
 
Mr. Hadley Bedbury  
Senior Environmental Engineer  
Diamond Shamrock Chemicals Company 
1149 Ellsworth Drive  
Pasadena, Texas 77501 
 
Dear Mr. Bedbury: 
 
Thank you for your letter of August 8, 1986, in which you raised several questions related to the final 
hazardous waste tank systems rules (51 FR 25422). 
 
Your first question concerned the applicability of the secondary containment requirements to production 
tanks during periodic cleanouts. 40 CFR 261.4(c) states that "a hazardous waste which is generated in a 
product or raw material storage tank, a product or raw material transport vehicle or vessel, a product or raw 
material pipeline, or in a manufacturing process unit or an associated non-waste-treatment-manufacturing 
unit is not subject to" the containment regulations "until it exits the unit in which it was generated, . . ., or 
unless the hazardous waste remains in the unit more than 90 days after the unit ceases to be operated for 
manufacturing, or for storage or transportation of product or raw materials." Thus, if you are able to clean out 
your process tank within 90 days after production or product storage is stopped, that process tank would not 
be considered a waste accumulation tank and, therefore, would not be subject to secondary containment 
standards. The waste removed, however, is subject to the hazardous waste control system if it is determined 
to be a hazardous waste.  
 
A related question concerns the applicability of the hazardous waste tank system standards to process 
transfer equipment normally used for production purposes, but also used to transfer hazardous waste residue 
to either a NPDES wastewater treatment system or an onsite RCRA treatment/storage facility. Assuming it is 
removed within 90 days after production or product storage is stopped, the hazardous waste generated within 
product/raw material process tanks does not become subject to the hazardous waste tank system standards 
until it exits the unit in which it was generated. The tank system standards apply to ancillary equipment used 
to handle the hazardous waste during transfer from its point of origin to a hazardous waste storage/treatment 
tank. We consider the point of exit from the process tank to be the introductory point for the hazardous waste 
into a hazardous waste tank system. Therefore, any process transfer equipment, even if normally used for 
production purposes, that is also used to transfer hazardous waste residue during equipment 
washout/cleanout procedures to a hazardous waste storage/treatment tank, would be considered part of a 
hazardous waste tank system and thus subject to the standards for such. If the hazardous waste residue is  
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Product Storage Tank Residues and Hazardous Waste Regulations 
 
transferred to a wastewater treatment tank that is exempted from the regulations under 264.1(g)(6), the 
hazardous waste tank regulations now appear to apply to the ancillary equipment. The Agency is considering 
whether to address this issue in the near future.  
 
Another related question concerns hose lines that are normally used in connection with product storage but 
are also used as loading/unloading equipment for hazardous waste. During any hazardous waste transfer 
operation, EPA intends that appropriate controls and practice be provided to prevent the release of hazardous 
waste to ground water, surface water, or soil should a leak, spill, or other incident occur during the loading/ 
unloading process. Prior to returning hose lines that were used for this purpose to their normal use in product 
storage, good practice would be to clean the hoses so that all hazardous waste residues are removed or 
decontaminated.  
 
Another question addresses the applicability of the closed loop recycling exclusion under 40 CFR 261.4 to 
tanks that are used in the reuse of materials. Given your description of the process, these reused materials 
that result from the incomplete conversion of raw materials to final products, would not be defined as solid 
wastes and thus would not be hazardous wastes (see 40 CFR 261.2(e)(1)(iii). Thus, such reused material 
would not be regulated under RCRA Subtitle C. 
 
Finally, you questioned what effect future interpretation or guidance manuals would have on the 
acceptability of a certification made by an independent professional engineer prior to the availability of such 
guidance materials. EPA is developing a technical guidance manual to assist both permit applicants and 
permit writers in more fully understanding the revised tank system regulations. A notice of the availability of 
this guidance manual will be published, in the near future, in the Federal Register. A certifying engineer, in 
making an assessment of a tank system, must take into account all the factors listed in Sections 264.191 and 
265.191 (for existing tank systems) and Sections 264.192 and 265.192 (for new tank systems). If a tank 
system is judged by an independent, qualified, register professional engineer to be appropriate for the storage 
or treatment of hazardous waste, in accordance with the regulations, that certification should not be affected 
by guidance materials made available subsequent to the assessment.  
 
If you need further clarification of these responses, or if you have any additional questions, please call 
William Kline at (202) 382-7917.  
 
Sincerely, 
 
Joseph E. Carra 
Acting Director 
Waste Management Division  
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 TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Product Storage Tank Residues and Hazardous Waste Regulations 
 
FAXBACK 11903          9441.1995(15) 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
April 20, 1995 
 
Mr. W. J. Sweeney 
Manager, Environment Department 
Alyeska Pipeline 
1835 South Bragaw Street 
Anchorage, Alaska 99512 
 
Dear Mr. Sweeney: 
 
I am writing in response to your letter of December 23, 1994 and the earlier May 9, 1994 letter from Jordan E. 
Johnson which, on behalf of Alyeska Pipeline, request an interpretation of a regulatory exemption provided at 
40 CFR 261.4(c) for tanks, vehicles, vessels, process or manufacturing units, or pipelines if these units have 
been shut down for ninety days. The letters also request definition of when a material comes within the listing 
description for K050 listed hazardous waste.  
 
Regulations at 40 CFR 261.4(c) state: "A hazardous waste which is generated in a raw material storage tank, a 
product or raw material transport vehicle or vessel, a product or raw material pipeline, or in a manufacturing 
process unit or an associated non-waste-treatment-manufacturing unit, is not subject to regulation under parts 
262 through 265, 268, 270, 271, and 124 of this chapter or to the notification requirements of section 3010 of 
RCRA until it exits the unit in which it was generated, unless the unit is a surface impoundment, or unless the 
hazardous waste remains in the unit more than 90 days after the unit ceases to be operated for manufacturing, or 
for storage or transportation of product or raw materials." 
 
EPA provided further clarification on this provision in the October 30, 1980 preamble to this rulemaking: "The 
90-day accumulation period (262.34) starts when the hazardous waste is removed from the tank, vessel, or unit, 
except when in the case where a tank vessel or unit ceases to be operated for its primary purpose in which case 
the period starts when operation ceases." 45 FR 72024 (emphasis added.) Thus, the preamble implies that for the 
owner/operator the accumulation period begins the day the manufacturing process unit is shut down. 
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TWO MINUTE TRAINING – ATTACHMENT 
 
SUBJECT: Product Storage Tank Residues and Hazardous Waste Regulations 
 
It was not the Agency's intent to regulate wastes in these units unless the waste exits the unit or remains in the 
unit for more than 90 days after the unit is no longer in operation. Therefore, the accumulation period for a tank, 
vessel, or unit that ceases to be operated for its primary purpose would begin either when the waste exits the 
unit, or if the waste remains in the unit for more than 90 days, the accumulation period would begin on day 91. 
Because the regulations delay application of Part 262 until 90 days after operation ceases, the Agency believes 
that the availability of the 90-day accumulation period in 262.34 is more hazardous waste which is generated in 
a product or raw material storage tank, a product or raw material transport vehicle or vessel, a product or raw 
material pipeline, or in a manufacturing process unit or associated non-waste-treatment-manufacturing unit, may 
remain in the unit for up to ninety days after the unit has been shut down, and may then be stored for an 
additional ninety days in a tank, container, drip pad, or containment building in the compliance with the 
requirements of 40 CFR 262.34, without a RCRA storage permit. 
 
Please note that under section 3006 of RCRA, individual states can be authorized to administer and enforce their 
own hazardous waste programs in lieu of the Federal program. In addition, section 3009 of RCRA allows states 
to promulgate regulatory requirements that are more stringent than the Federal program. Therefore, you should 
contact the appropriate state environmental agency in your state for applicable laws and regulations that may 
exist. 
 
Thank you for your interest in safe and effective management of hazardous waste. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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