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 TWO MINUTE TRAINING  
 
SUBJECT: LDR Storage Prohibitions and the One-Year Rule 
 
 Q: A customer has a container of land disposal restricted (LDR) waste that has been in permitted storage for 

one year and a day.  Has noncompliance with the prohibition on storage of LDR waste occurred? 
 
 A: It depends. 
  

Per 40 CFR 268.50(a), basically any storage of LDR hazardous wastes is prohibited unless certain 
conditions are being met.  Those conditions being that storage is solely for accumulating sufficient 
quantities of hazardous waste to allow for proper recovery, treatment, or disposal; and each tank or 
container is marked with its contents and the date each period of accumulation began.  If these conditions 
are being met, the customer can store LDR wastes for up to one year unless EPA or the authorized State can 
demonstrate that the storage is not for purposes of accumulating sufficient quantities of waste for proper 
recovery, treatment or disposal.  In other words, from day one of storage and up to one year, EPA or the 
State has the burden of proving that noncompliant LDR storage is occurring.  After one year of storage, the 
customer has the burden of proving that compliant LDR storage continues to occur, i.e., sufficient quantities 
of hazardous waste are being accumulated to allow for proper recovery, treatment or disposal. 

 
 The fact that our customer has stored LDR wastes for over one year does not in itself indicate 

noncompliance with the LDR storage prohibition.  If the customer's accumulation did not meet the 
conditions described above, noncompliance would have occurred on day one of storage.  However, EPA or 
the State - from day one and up to one year - would bear the burden of proving noncompliance with the 
LDR prohibition on storage.  If the customer's accumulation does meet the conditions described above, the 
customer can then store beyond the one-year time frame, however, the customer now has the burden of 
proving compliance with the LDR prohibition on storage. 

 
Also note that when the customer exceeds the one-year time frame, there is no requirement to notify EPA or 
the State. This was clarified in a February 1987 EPA memo (RO 12851), which stated, "The 
owner/operator does not have to notify the agency of storage for more than one year. The burden of proof 
only applies in the event of an EPA inspection or for enforcement purposes."  A December 1986 EPA 
memo (RO 12794) is also consistent with the February 1987 memo. 

 
 SUMMARY: 

 
 Storage of LDR wastes is prohibited unless certain conditions are being met. 

 
 For storage up to one year, the burden of proving noncompliance lies with EPA or the State. 

 
 For storage greater than one year, the burden of proving compliance lies with the TSD owner/operator. 

 
 If LDR storage exceeds one year, notification to EPA or the State is not required. 

 
40 CFR 268.50, the February 1987 and the December 1986 EPA memos, are attached to the e-mail.  If you have any 
questions, please contact me at Paul_W_Martin@rl.gov or at (509) 376-6620. 

https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2016-title40-vol29/xml/CFR-2016-title40-vol29-sec268-50.xml
https://yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248c239947e85256d090071175f/14D7D136E2082DAC8525670F006BC332/$file/12851.pdf
https://yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248c239947e85256d090071175f/38732DEA2F35AAFC8525670F006BC297/$file/12794.pdf
mailto:Paul_W_Martin@rl.gov?subject=Two%20Minute%20Training%20Question
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 
 
SUBJECT: LDR Storage Prohibitions and the One-Year Rule 
 
40 CFR 268.50   Prohibitions on storage of restricted wastes  
 
(a) Except as provided in this section, the storage of hazardous wastes restricted from land disposal under subpart C of this part 
of RCRA section 3004 is prohibited, unless the following conditions are met:  
 

(1) A generator stores such wastes in tanks, containers, or containment buildings on-site solely for the purpose of the 
accumulation of such quantities of hazardous waste as necessary to facilitate proper recovery, treatment, or disposal 
and the generator complies with the requirements in §262.34 and parts 264 and 265 of this chapter. 
 
(2) An owner/operator of a hazardous waste treatment, storage, or disposal facility stores such wastes in tanks, 
containers, or containment buildings solely for the purpose of the accumulation of such quantities of hazardous waste 
as necessary to facilitate proper recovery, treatment, or disposal and: 
 

(i) Each container is clearly marked to identify its contents and the date each period of accumulation begins;  
(ii) Each tank is clearly marked with a description of its contents, the quantity of each hazardous waste 
received, and the date each period of accumulation begins, or such information for each tank is recorded and 
maintained in the operating record at that facility. Regardless of whether the tank itself is marked, an 
owner/operator must comply with the operating record requirements specified in §264.73 or §265.73. 

 
(3) A transporter stores manifested shipments of such wastes at a transfer facility for 10 days or less.  

 
(b) An owner/operator of a treatment, storage or disposal facility may store such wastes for up to one year unless the Agency 
can demonstrate that such storage was not solely for the purpose of accumulation of such quantities of hazardous waste as are 
necessary to facilitate proper recovery, treatment, or disposal.  
 
(c) An owner/operator of a treatment, storage or disposal facility may store such wastes beyond one year; however, the 
owner/operator bears the burden of proving that such storage was solely for the purpose of accumulation of such quantities of 
hazardous waste as are necessary to facilitate proper recovery, treatment, or disposal.  
 
(d) If a generator's waste is exempt from a prohibition on the type of land disposal utilized for the waste (for example, because 
of an approved case-by-case extension under §268.5, an approved §268.6 petition, or a national capacity variance under subpart 
C), the prohibition in paragraph (a) of this section does not apply during the period of such exemption.  
 
(e) The prohibition in paragraph (a) of this section does not apply to hazardous wastes that meet the treatment standards 
specified under §§268.41, 268.42, and 268.43 or the treatment standards specified under the variance in §268.44, or, where 
treatment standards have not been specified, is in compliance with the applicable prohibitions specified in §268.32 or RCRA 
section 3004.  
 
(f) Liquid hazardous wastes containing polychlorinated biphenyls (PCBs) at concentrations greater than or equal to 50 ppm 
must be stored at a facility that meets the requirements of 40 CFR 761.65(b) and must be removed from storage and treated or 
disposed as required by this part within one year of the date when such wastes are first placed into storage. The provisions of 
paragraph (c) of this section do not apply to such PCB wastes prohibited under §268.32 of this part.  
 
(g) The prohibition and requirements in this section do not apply to hazardous remediation wastes stored in a staging pile 
approved pursuant to §264.554 of this chapter. 
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 
 
SUBJECT: LDR Storage Prohibitions and the One-Year Rule 
 
Faxback 12851 
 
9551.1987(05) 
 
RCRA/SUPERFUND HOTLINE MONTHLY SUMMARY 
 
FEBRUARY 87 
 
4. Land Disposal Restrictions 
 
The November 7, 1986 Federal Register (51 FR 40572), land disposal restrictions final rule, states that the 
storage of hazardous waste which is restricted from land disposal is prohibited unless conditions are met 
under §268.50. 
 
A generator has interim status to store waste on-site. The generator wants to store his waste for up to one 
year to accumulate the waste as necessary to facilitate proper recovery, treatment and disposal in accordance 
with §268.50(b) (51 FR 40572). When does the one year begin? 
 
Storage of restricted wastes by permitted or interim status facilities is allowed solely for the purpose of 
accumulating sufficient quantities to facilitate proper treatment, recovery or disposal. The one-year period 
acts as a bench-mark to determine which party (EPA or the storage facility) bears the burden of proof to 
demonstrate that storage is for the allowable reasons. For storage of one year or less, the burden is on EPA to 
demonstrate non-compliance. For storage more than one-year, the burden is on the facility owner or operator 
to demonstrate that such storage time is necessary. The owner/operator does not have to notify the agency of 
storage for more than one year. The burden of proof only applies in the event of an EPA inspection or for 
enforcement purposes. 
 
For a generator with interim status or a permit to store hazardous wastes, the one year begins on the date the 
waste is first placed in the tank or container. If the generator accumulated the waste prior to the effective date 
of the land disposal restrictions final rule (51 FR 40572), the waste is not subject to the rule. Therefore, the 
generator can store his waste indefinitely since he has interim status to store a hazardous waste. 
 
The November 7, 1986 land disposal restriction final rule (51 FR 40572) allows generators to gain interim 
status if compliance with the land disposal restrictions requires storage for more than 90 days. 
 
Source: Mitch Kidwell (202) 382-4805 
Research: Carla Rellergert (202) 382-3112 
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TWO MINUTE TRAINING - ATTACHMENT 
 
SUBJECT: LDR Storage Prohibitions and the One-Year Rule 
 
 
Faxback 12794 
 
9551.1986(24) 
 
RCRA/SUPERFUND HOTLINE MONTHLY SUMMARY 
 
DECEMBER 86 
 
8. Storage of Restricted Wastes 
 
When is the storage of restricted wastes not prohibited? 
 
In section 3004(j) of RCRA, Congress expressly prohibited the storage of any hazardous waste restricted from 
land disposal "unless such storage is solely for the purpose of the accumulation of such quantities of hazardous 
waste as are necessary to facilitate proper recovery, treatment or disposal." 
 
In the final rule (51 FR 40572, §268.5), EPA has incorporated this language directly into provisions for 
generator accumulation and storage by owners or operators of treatment, storage, or disposal facilities. "The 
Agency believes that a storage limit of up to one year should generally provide sufficient time for an 
owner/operator to accumulate sufficient quantities to facilitate proper recovery, treatment, or disposal of 
restricted hazardous wastes while meeting the intent of Congress to prohibit long-term storage as a means of 
avoiding the land disposal restrictions. The burden is on the Agency to demonstrate that storage of restricted 
waste for periods less than or equal to one year is not in compliance with the storage provisions. The Agency 
also recognizes that there may be instances where one year does not provide sufficient time to accumulate such 
quantities. Therefore, the Agency will allow an owner/operator to store restricted wastes beyond one year. 
Although, the owner/operator is not required to submit any data or application to EPA, in the event of an 
enforcement action, the burden of proving compliance with §268.50(b) is on the owner/operator. The Agency 
believes that this is reasonable because the record for this rulemaking indicates that less than one year should be 
sufficient. This provision does not apply to situations where back-ups at treatment or recovery facilities, 
operational difficulties, and repairs and maintenance result in additional delays" (51 FR 40583). 
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